Sınıf 1

İnsan taşımak amacıyla tasarımlanmış asansörler.

Özellikle İnsan taşımak için tasarlanmş Sınıf I asansörlerinde;

a- 300 ve 450 Kg beyan yüklü küçük kabinler, yanlız insan taşımak için kullanılabilir
b- 630 Kg beyan yüklü kabinler, insan taşımaya ek olarak tekerlekli sandalye kullanan kişileri ve /veya çocuk arabalarını da taşımak için de kullanılabilir
c- 1000 Kg beyan yüklü kabinler, a ve b şıklarında belirtilenlerin yanı sıra, tutamakları sökülebilen sedyelerin, tabutların ve mobilyalarınd taşınması içinde kullanılabilirler

Sınıf 2

Esas olarak insan taşımak için tasarımlanan, ancak gerektiğinde yük de taşınabilen asansörler. Sınıf II asansörlerinin boyutları Sınıf I veya Sınıf IV asansörlerine ait boyutlar arasından seçilmelidir. Özellikle konutlarda kullanılan 1000 kg beyan yüklü asansörlerin boyutlrı ve/veya Sınıf III asansörlerinin bu amaç için kullanılmalıdır.


Sınıf 3
Not – Bu asansörler, Sınıf I, Sınıf III ve Sınıf VI asansörlerinden esas olarak kabin iç donanımı bakımından farklıdır.

Hastaneler ve bakım evleri dâhil, sağlık, bakım amaçları için tasarımlanmış asansörler.

• 1600 Kg ve 2000 Kg beyan yükü asansörlerin kabinleri, çoğu dispanser ve hastaların ihtiyacını karşılar
•  2500 Kg beyan yüklü asansörlerin kabinleri, özellikle hastane yataklarındaki hastaların tıbbi yardım cihazlarıyla birlikte taşınması için uygundur.

Sınıf 4
Esas olarak yüklerin, genellikle şahıslar refakatinde taşınması için tasarımlanmış asansörler. Yük asansörü genellikle insan refakatinde yük taşınması için öngörülen asansörlerdir. Konfor amacından çok ihtiyaçlara cevap vermesi ve kaldırma kapasitesi ön planda tutulmuştur. Bu tip asansörlerde genelde hızın düşmesi dikkate alınmayarak kaldırma kapasitesini yükseltmek için palanga sistemler kullanılır. Aynı sınıfta incelenen araç asansörleri ise kabini ticari olmayan motorlu araçları taşıyacak boyutlarda yapılmış olan asansörlerdir.

Sınıf 5
Servis asansörleri.
• Servis asansörleri, boyutları ve yapım şekli itibarıyla insanların giremiyeceği bir kabini olan sabit asansör tesisleridir. İnsanların kullanamıyacağı şartı olduğu için tamburlu olarakda tesis  edilebilirler. Değişik kapasiteli servis asansörleri farklı amaçlar için tasarımlanabilirler İnsanların giremiyeceği kabin ölçüleri olarak en fazla aşağıdaki değerler kabul edilebilir.
• Taban Alanı : 1m2
• Derinlik : 1,00 m
• Yükseklik : 1,2 m

Sınıf 6
Özellikle yoğun trafiği olan binalar için tasarımlanmış asansörler, meselâ hızları 2,5 m/s ve daha fazla olan asansörler.

1623Görünüm

One thought on “Asansör Sınıfları


Yorumunuzu yazın.